történelmi stúdióblog

Page Not Found Top 10

Top 10: a kiirthatatlan magyar bulislágerek

2019. május 20. - Page Not Found Top 10

Háborúban vagy mulatságban mutatja meg egy nép, milyen is valójában, úgyhogy a Magyarságkutató Intézet feladatát vállaltuk magunkra, amikor Bartókként és Kodályként alámerültünk a bulik világába az idősek otthonától a lakodalmakig azért, hogy végre rögzítsük, mi is a magyar. Eszerint a szánkat használjuk a legtöbbet, még mulatozva is azon tépjük magunkat, hogy ki visz majd haza, és ha véletlenül belebotlunk a boldogságba, azonnal búcsúzni akarunk tőle. Az alternatív himnuszok után itt vannak azok az elpusztíthatatlan slágerek is, amelyeket már apáink is énekeltek és unokáink is ezeket gajdolják majd, mert úgy elmaradhatatlanok a magyar bulikból, mint a misékről az Agnus Dei.

A top ten itt olvasható.

Top 10: a magyarság alternatív himnuszai

Amikor Rákosi Mátyás új himnuszt szeretett volna íratni Magyarországnak, a felkért Illyés Gyula és Kodály Zoltán megijedt a feladattól, de a top tenünkben listázott többnyire középszerű vagy annál is rosszabb műdalok alkotói híján voltak az aggályoknak, és bátran bevállalták, hogy megírják az új magyar nemzeti imát, míg mások meg csak jót s jól akartak csinálni, slágert írtak, hogy aztán maguk számára is váratlanul emelje meg nótájukat a nemzet. Dessewffy Tibornak dedikált magyarságkutató szintézisünkben sikeres popdal éppúgy helyet kapott, mint szaxofonszólóval megvadított, megverselt magyar helységnévtár, és irigyeljük Kölcseyt, aki nem tudhatta, hogy a magyar nép zivataros századai után még jöhet a „maracujás–mar a gulyás” rímpár.

Tovább

Top 10: 2018 közéleti csúcseseményei

Szakít Majka és Curtis, NB I-es futballcsapatok öltöznek a Mészáros Lőrinc-féle 2Rule-mezbe, Zara szurikáta sajnálatos halála megrázza a nemzetet, elüldözik a CEU-t – az idén is nyakszirtig gázoltunk csúcseseményekben, a Page Not Found szerzői pedig még mindig tudják, merik és teszik, és ezúttal is sorba rakták a sorbatehetetlent. Kiemelt nemzetstratégiai jelentőségű, a Sargentini-jelentést elhomályosító éves közéleti Top10 Kósa Lajos afrikai hercegekét megszégyenítő örökségétől a felfoghatatlan módon büntetőjogi és politikai következmények nélkül maradt Elios-ügyig.

A top ten itt olvasható.

Top 10: a magyar foci emblematikus pillanatai

A Potemix-reklámok szintjéig süllyedő egykori világválogatott, az önbizalomhiányos varázsló és Váczi Zoli, aki Messinél is jobb lehetett volna, ha a folyadékmegvonásos alapozásban hisz. A magyar futball ugyan megsemmisült 1986-ban, de földet rá, mert a legröhejesebb idegenlégiósok után most itt vannak a magyar foci legszórakoztatóbb pillanatai: igazi Stadler FC-hangulat, úgyhogy senki ne lepődjön meg, ha a top ten felénél egyszer csak besétál egy kakas.

Tovább

Top 10: a magyar rocktörténet mélypontjai

Fel a szegecselt bőrdzsekikkel és elő a Kőbányaival, mert elég volt a kékre festett hajakból, a fiúkból lett lányokból és az uborkás Sprite-ból! Kirobbantjuk a metálháborút, és az se tart vissza, hogy mit szól ehhez Brüsszel, vagy hogy ezután úgy hallgatnak el, mint a RoToR együttest. Minket nem tudott megvesztegetni a Kartago Tours: a hazai raptörténeti mélypontok után itt vannak a rocktörténeti gyalázatok, és a lista végére érve már garantáltan nem lesz jó magyarnak lenni.

Tovább

Top 10: a magyar raptörténet mélypontjai

Fölhúztuk a pilótaszemüveget és beleszálltunk a magyar rapháború fingfelhőibe: a Rapülőktől zuhanunk lefelé, hogy az Irént megcsináló VV Okiban az új Balassi Bálintot ünnepeljük, és végül trónra emelhessük a harmadik évezred Ady Endréjét, Mr. Bustát. Hiába van velünk a magyar rendőr, innentől már bármikor ránk lőhetnek egy kempingbicikliről, de hát mit is remélhet az élettől az a generáció, amelyik Paintől akarta megtudni, hogy mi a szex.

Tovább

Top 10: a NER történetének mélypontjai

"A jövő térképén Magyarország helyén egy fehér folt lesz, ezzel a felírással: Ez Magyarország volt, de elsikkasztották..." – írta Ady Endre a maga OLAF-jelentésében, amit szintén nem a hatalom tett közzé. A vátesz szinte mindent előre látott, de a NER-nek ő is csak a szellemiségét jósolhatta, mert azok a konkrétumok meglepnék, hogy Felcsúton lesz akadémiának csúfolt csapat Puskás Ferenc nevén, hogy Németh Szilárd egyetlen mondatban képes alanyként és állítmányként használni Soros György nevét, hogy aztán Orgován Béla tápiósági közmunkás legyen a Quaestor-vezér. Összeszedtük a NER történelmének mélypontjait, hogy ezzel tudassuk: nekünk tényleg Magyarország az első. 

A top ten itt olvasható.

Top 10: a 2000-es évek emblematikus külföldi slágerei

Fel a BRAVO magazinhoz csomagolt kivehető orrpiercinggel és a felnyalható matricatetkókkal, mert a rock nélküli rockzenék és a halandzsaslágerek közt itt van a világ leghitványabb együttese, a Crazy Town, a leszbikusság lesz Oroszország legfontosabb exportcikke a fosszilis energiahordozók mellett, és egy kelet-európai tamponállam repülőgépszárnyon jut el a világhírnévhez – olyan erős a lista, hogy még a Coldplay is kiesett belőle, pedig az a gitárzenék ENSZ-e. A 90-es évek magyar és külföldi, és a 2000-es évek magyar slágerei után íme tíz feledhetetlen dal Los Angelestől Kisinyovig.

Tovább

Top 10: a 2000-es évek emblematikus magyar slágerei

Erdőben kóborlás váltja fel a strandon veretést, Mátrix-bőrkabátok kerülnek a fürdőruhákra, a mellek helyett pedig a szíveket pakolják ki – romantikus fordulat az új évezredben. Lukács György biztos megírná egy értekezésben, hogy Kasza Tibi az új Novalis, de mi ezúttal is top tennel jövünk, mert mikor a többiek fékeznek, akkor is tövig nyomjuk a gázt: a 90-es évek magyar és külföldi dalai után itt vannak a 2000-es évek máig kísértő magyar slágerei.

Tovább

Top 10: a 90-es évek emblematikus külföldi slágerei

Fekete halálként végigsöprő eurodance, Németország kulturális újrafegyverkezése, girl power, lógó gatyák és dalszövegnek hazudott gyermekmondókák - a magyar dalok után ezúttal a 90-es évek emblematikus külföldi slágerei dübörögnek a Page Not Found történelmi stúdióblogon, és már kedvet is kaptunk, hogy diszkót nyissunk Párkányban. Nincsenek határok!

Tovább