történelmi stúdióblog

Page Not Found Top 10

Top 10: a futballtörténelem legnagyobb botrányai

2017. július 07. - Page Not Found Top 10

Ne csodálkozzon senki, hogy a sosevolt, múlt, szurkoló és identitás nélküli felcsúti konstrukció nem szerepel a világ legnagyobb futballbotrányait érintő listánkon. Ezen ugyanis olyan esetek tűnnek fel, amelyeknek így vagy úgy, de köze van a sportághoz. Ha Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor csörgőjátéka nincs is itt, felvillan a Marseille vesztegetési botránya, a Bosman-szabály meg Maradona is, meg persze a trójai faló, Vikidál Gyula, továbbá a Szerbhorvát nyelvkönyv. Indul az utazás a Page Not Foundon, csak erre vártál, de óvatosan a Kalifa tökmaggal, nehogy lecsapjon a TEK. Vigyázat, valósággal kevert tartalom.

A top ten itt olvasható.

Top 10: a magyar irodalomtörténet legnagyobb botrányai

Magyarország az a hely, ahol a legnagyobbakat megpróbálják tönkre tenni, kiátkozni. Legalábbis erre utal, hogy volt itt nemzet-, vallás- és magyargyalázó Ady Endre, József Attila, Szerb Antal, Kertész Imre és Esterházy Péter egyaránt. Komplett autópályákat ugyanis el lehet lopni, Rogán Antalként lehet helikopterezni a közéletben, mert attól Magyarország erősödik, de nem lehet következmények nélkül a legjobbat adni, magyart és európai adni, mindig költészetet adni: új Top 10-ünkben a magyar irodalomtörténet legnagyobb botrányai Radnóti vegzálásától a Carpe Diem Álomhajó-ügyéig. Előre is elnézést kérünk a feljelentőktől, hogy megint munkát csinálunk nekik, alighanem vétkesek vagyunk országkáromlásban.

Tovább

Top 10: 2016 közéleti csúcseseményei

A Page Not Found történelmi gonzóblog szerkesztősége 2013, 2014 és 2015 után az idén is elkészítette az esztendő közéleti csúcseseményeit rangsoroló listáját. Sokat elmond az évről, hogy egy szakaszában hiába keresték izgatottan a Page-posztokat az interneten, a képernyőn az állt: page not found. Merthogy a legyilkolt Népszabadság felületei adtak otthont a blognak, amely karibi tábornokok közé emigrált, de él, és szivarozva készül a hatalom visszavételére. Így az idén sem marad el a tudományos rogánizmus aktuális eredményeinek ismertetése, Vajna Timi fánkozójának atomerőműügyi keretbe helyezése, Matolcsy György bejglitémájú érdeklődésének fölemlegetése. És ez még nem is a finis, mert vége csak akkor van, amikor mi mondjuk azt, hogy vége van.

Tovább

Top 10: a legemlékezetesebb olimpiai pillanatok

Menjetek majd a végén a kurva anyátokba, ha nem tetszik ez a cikk. Page Not Found-szüzeknek üzenjük, hogy csak a Bayer-gate alkalmából, mintegy állami példakövetőkként kezdtük így új top tenünk, amely ezúttal az olimpiatörténet legemlékezetesebb epizódjairól szól. Itt a NOB-nak annyi jó szó jut, amennyi megértés Ferenc pápának a KDNP-frakcióülésén, hőseink viszont azok, akik jót akartak. Történetek Ericről, az angolnáról, a szelfiző koreai lányokról meg az árjákat oktató Jesse Owensről. A fejezetek közötti egysoros szünetekben meg emlékezzenek az MTVA olimpiai aljasságára.

Tovább

Top 10: a 2016-os futball Eb mélypontjai

Amikor a britek a baloldal odaadó asszisztálásával, a Waczak Szálló legjobb pillanatait idéző bénázás közepette otthagyják Európát, akkor tényleg az általunk ismert civilizáció végét éljük, úgyhogy nem arról kell beszélni egy futball Eb után, hogy milyen aranyos a portugál kisfiú, aki vigasztalta a szomorkodó franciát, hogy Vörös Erik óta nem mentek ekkorát az izlandiak és hogyan lőtt felejthetetlen gólt Gera Zoltán. Hanem arról, hogy David Guetta zenélhet a megnyitóünnepségen, Rogán Antal egy ellenforradalommal homárlevesre cserélte a szurkolók sörét és Zaza műsorozhat egy olasz válogatottban a tizenegyeseknél. Ezúttal mélypontügyi összeállításunkkal járulunk hozzá a hanyatláselméletek bizonyításához, mert a Page Not Found azért még mindig erős bástya.

Tovább

Top 10: az Eb-történelem legnagyobb szemétségei

Gól, mekkora csel, Zlatan, C. Ronaldo, 44 év után újra magyar válogatott – most majd a szépről szól a labdarúgó Európa-bajnokság, de a Page Not Found nem lenne a legfontosabb történelmi stúdióblog az északi féltekén, ha nem emlékeztetne az Eb-történelem legnagyobb szemétségeire. Mert a futball nem csak játék és mese, hanem bunda, pénzfeldobás, Mészöly Kálmán büdösúristene meg magyarok elleni világösszeesküvés. Listánk megint a teljesség igényével készült, úgyhogy fel a lila telesportzakót.

Tovább

Top 10: a világtörténelem legnagyobb tévedései

Az egyetemes történelem baszomnagy tévedések nélkül szürke és kiszámítható lenne, mint Svájc bankpolitikája. Most, hogy a citatum.hu Csunderlik-Pető fejezetének majdani kitöltésére alkalmas felütéssel túlestünk az első mondat nehézségein, rögzítjük: a Page Not Found Matolcsy-alapítványi támogatás nélkül elvégezte historikus Top10-készítő küldetésének aktuális feladatát. Azaz összeraktuk a világtörténelem legnagyobb tévedéseinek listáját, amelyen helyet kap a szovjetek Aral-tó projektje éppúgy, mint a Facebook-szerelem vagy a Bundesliga-frizura térhódítása. Megint tudtuk, megint mertük, megint tettük.

Tovább

Top 10: a magyar történelem legnagyobb tévedései

Errare humanum est, azaz tévedni ember dolog – így hangzik a mondás, ami nagyot tévedőknél népszerűbb, mint a „Megcsinálnám!"-aforizma radikális tinderezők körében. Nyilván az a pofa találta, aki a később aranylabdás Sevcsenkót elküldte Nyíregyházáról azzal, hogy alkalmatlan a futballra, aztán gyorsan keresett egy mellékállásban benzinnel machináló ukrán latintolmácsot, s lefordíttatta a megállapítást, hogy úgy látszódjon, történelmi előzményei is vannak a hatalmas elkúrásoknak. Vannak persze, ennek örömére állítottuk össze a magyar történelem legnagyobb tévedéseinek kollekcióját: Top 10 II. Ulászló királlyá választásától a törpeharcsák betelepítéséig.

Tovább

Top 10: 2015 közéleti csúcseseményei

A Page Not Found idén is odateszi ajándékát a szilveszterkor társadalmi egyeztetés nélkül lehányt műfenyő alá: a redakció a hagyományoknak megfelelően elkészítette a politikai, kulturális, gazdasági elit idei csúcsteljesítményeit rangsoroló listáját. A mezőny éppúgy erős volt, mint 2014-ben, amikor a felcsúti Camp Nou átadása nyert, s 2013-ban, amikor a rezsicsökkentés diadalmaskodott. Mostani csillagaink között ott van Pumped Gabo kortárs táncművész, Simicska Lajos startup-demokrata, miként a futballválogatott és a Quaestor-botrány is.

Tovább

Top 10: a magyar futball gazdasági bevándorlói

A plakátőrület idején fontos közzétenni, melyik tudományterületen alkalmazzuk a legtöbb szakképzetlensége ellenére euróezreket szakító, magyarok munkáját elszedő gazdasági bevándorlót. Persze sokat gondolkodni nem kell, nyilván a magyar futballban, Orbán Viktor kedvenc játszóterén, ahol azonban senkit nem zavar a sok reménytelenül ügyetlen, alkalmanként szerencsejátékfüggő figura. Arra jó az egész, hogy az albán amatőr fókavadász-bajnokság megyei selejtezőjének kiesői ne veszítsék kedvüket, hiszen NB I-es játékosok még lehetnek. Összeállításunkban nem csupán a bohócok, a sikeres menedzserbulik termékei, hanem komoly emberek is helyet kapnak, hiszen a közgazdasági bevándorláselmélet megköveteli az olyan differenciált megközelítést, mint amit „a reformok működnek” plakátüzenet is közvetít.

Tovább